Ohjeita tallilaisille

Tallin yleisenä periaatteena on, että ratsastus sopii kaikenikäisille ja -tasoisille ratsastajille ja jokaista asiakasta pyritään kannustamaan yksilöllisesti juuri oman kehityksen mukaisesti. Perinteisen ratsastuskoulutoiminnan lisäksi tallilla on mahdollisuus aikuisen ohjaamaan hevosavusteiseen toimintaan kuten sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan. Toiminta-ajatuksemme on taata innostava toiminnallinen ympäristö, joka mahdollistaa ja tukee ratsastuksen lisäksi hevosmiestaitojen opettelua. Tallin yhteisöllisyys toimii monelle asiakkaalle positiivisena henkireikänä arjen kiireiden keskellä. Tallilla kaikki auttavat toisiaan ja etenkin lasten/nuorten kesken on sovittu tiettyjen pelisääntöjen noudattamisesta. Pelisäännöistä tärkein on kaikkien tallilaisten yhdenvertainen kohtelu.

Autot ja polkupyörät

Tallialueella autot parkkeerataan tallin taakse vierekkäin. Saavuttaessa autolla tallille on syytä noudattaa varovaisuutta, sillä pihalla kulkee ihmisiä, hevosia, kissoja ja koira. Polkupyöriä talutetaan aina tallialueella ja pyöriä ei saa jättää kulkuväylille. 

 

Eläimet

Oman eläimen, kuten koiran, tuominen tallille edellyttää aina lupaa Päiviltä. 

Saapuminen tallille

Talli aukeaa yleensä viimeistään 30 min ennen tuntien alkamista. Tunnille kannattaa tulla ajoissa niin ehdit laittaa rauhassa hevosesi kuntoon ja tutustua siihen. Oman hevosesi tunnille löydät hopotista. Mikäli oma ratsusi on jo edellisellä tunnilla, voit kysyä Päiviltä onko tallissa muita harjattavia hevosia. Jos tulosi tallille viivästyy, ilmoita asiasta Päiville, niin saamme tunnin kuitenkin alkamaan sovittuna aikana. 

 

Varusteet

Jokaisella hevosella on oma harjaämpäri ja hygieniasyistä jokaista hevosta harjataan aina omilla harjoilla. Harjauksen jälkeen harjat puhdistetaan ja ratsastuksen jälkeen ämpäri viedään satulahuoneeseen takaisin. Satulat ja suitset löytyvät nimikoiduilta paikoilta. Mahdolliset suojat löydät kunkin hevosen varusteämpäristä. Kysy käytetäänkö ratsastamallasi hevosella suojia jos et tiedä. Osalla hevosista käytetään suojia ratsastettaessa aina. Estetunneilla kaikilla hevosilla käytetään etusuojia. 

 

Hevosten harjaus

Hevosten harjaaminen ja hoitaminen ennen tuntia on tärkeä osa ratsastusta ja samalla saat mahdollisuuden tutustua hevoseen ennen selkään nousua. Aloitettaessa hevosen harjaus, hevoselle laitetaan riimu ja se sidotaan riimunnarulla kiinni. Vetosolmun tekeminen kannattaa opetalla heti ja sen opetteluun voi pyytää apua. Hevoset pidetään sidottuina koko harjauksen ja varusteiden laiton ajan.  Talvisin hevosilla on yleensä käytössä loimi. Ennen harjausta loimi riisutaan ja ratsastuksen jälkeen loimi laitetaan takaisin hevoselle. 

Hevonen harjataan huolellisesti ennen varusteiden laittoa. Viimeisenä ennen tunnille lähtöä otetaan kaviot, jotta niissä ei kulkeutuisi turvetta pihalle ja kentälle. Ilmoita Päiville aina jos hevosella on pariton määrä kenkiä jaloissa tai jos hevosella on esim haava. Suosittelemme aina kypärän käyttöä hevosten hoitotilanteissa. 

 

Hevosen taluttaminen

Tallista lähdetään aina yhtäaikaa tunnille. Tarkasta, että satulassa jalustimet ovat aina ylhäällä, kun talutetaan ja kuljetaan ovista. Näin estät hevosen mahdollisen kiinni jäämisen talutuksen aikana. Taluta hevosta aina hevosen vasemmalta puolelta. Tarvittaessa avustaja taluttaa riimunnarulla hevosta oikealta puolelta yhdessä ratsastajan kanssa. Muista jättää vähintään 3 metrin turvaväli edelliseen hevoseen talutettaessa. Kentälle mentäessä hevoset talutetaan aina kentän keskelle kaartoon turpa tallia kohti. Kaarron aikana muistetaan pitää riittävä etäisyys hevosten välissä. 

 

Nousu hevosen selkään ja ratsastaminen

Pidä aina kiinni hevosen ohjista ja siirry hevosen toiselle puolelle aina hevosen etupään kautta. Hevosten selkään noustaan tuolin päältä säästäen hevosen jalkoja ja varusteita. Selkäännousun, satulavyön kiristyksen ja jalustinhihnojen säätämisen ajan hevonen pidetään paikallaan. Kun olet valmis satulavyön ja jalustimien säätämisessä, voit lähteä käynnissä kiertämään kenttää samaan suuntaan, kun muut ratsukot. Alkukäyntien aikana kannattaa venytellä ja rentouttaa oma asento, jotta ratsastuksesta tulisi mahdollisimman mielyttävä ja rento kokemus. Ison tallin satulahuoneessa on venyyttelyä varten ohjeita. 

 

Ratsastuksen jälkeen

Ratsastuksen jälkeen tullaan takaisin kentän keskelle kaartoon hevosten turvat kohti tallia. Jalustimet nostetaan ylös ennen talutusta talliin. Hevosten kuolaimet huuhdellaan varsinkin talvisin niiden omissa juomakupeissa, jotta mahdolliset pöpöt eivät leviä yhteisten pesuvesien mukana. Jos satulahuopa on märkä satula käännetään niin, että satulahuopa saadaan roikkumaan pois satulan alta. Puhdista mahdollinen hiekka hevosen suojista ja satulavyöstä. Vie varusteet omille paikoilleen ja jätä ne aina siistiin järjestykseen seuraavalle käyttäjälle. Hevoselle laitetaan tunnin jälkeen hoitotoimenpiteisiin riimu ja hevonen sidotaan riimunnarulla kiinni. Tunnin jälkeen hevosen voi harjata ja sen jälkeen talviaikana laitetaan loimi takaisin hevosen päälle. Muista, että hevosta ei saa koskaan sitoa kuolaimista kiinni. Jos jostain syystä et ehdi hoitamaan hevosta tunnin jälkeen, pyydä apua tai mainitse asiasta Päiville.    

 

Vakuutus 

Tallilla toimii oma ratsastusseura Friskalan Ratsastajat ry ja vakituisesti tallilla ratsastavien toivotaan liittyvän seuraan. Seuran jäsenillä on SRL:n jäsenvakuutus tapaturmia varten ja vakuutuksen saa liittymällä ratsastusseuraan. Tarkemmat tiedot vakuutuksesta löydät SRL:n sivuilta. Talli on vakuuttanut satunnaisratsastajat ja alkeiskurssilaiset. Seuran jäsenet saavat alennusta Ratsutalli Friskalan ratsastusmaksuista ja heillä on mahdollisuus ostaa 10h kortteja ja kausikortteja. Jäsenyydestä voi tiedustella lisää Päiviltä.